Valokuidun rakentaminen

Miten kotisi liitetään valokuituverkkoon?

VALOKUITUVERKON RAKENTAMINEN JA TOIMITUS KIINTEISTÖÖN

Valokuitu vedetään kotiisi asti auraamalla se n. 70 cm syvälle maahan. Auraus tehdään kaivinkoneella. Samanaikaisesti kuidun kanssa upotetaan maahan muovinen varoitusnauha. Varoitusnauha jää maahan kaapelin päälle n. 20 cm kaapelin yläpuolelle. Nauhan tarkoitus on varoittaa tulevia kaivajia kaapelin sijainnista. Auraamisen jälkeen kaivinkoneella tasoitetaan aurauksen jäljet.

Kairan Kuitu tuo tarvittavan määrän kaapelia kiepille tilaajan kiinteistön perustukseen asti. Tilaajan tulee tietää ja selvittää omalla tontillaan olevat johdot, putket ja salaojat.

Älä koskaan katkaise kuitua itse!

Kairan Kuitu suorittaa tontilla kaivuutyön ja tontinomistaja kertoo, mistä kuidun voi turvallisesti kuljettaa talolle. Tontin omistajan vastuulla on merkata näkyvästi tontin alueella sijaitseva muu infra, kuten vesi- ja viemäriputket ja sähkökaapelit.

Kuidun läpiviennin paikka ulkoseinän läpi kannattaa valita käytön kannalta keskeiselle paikalle, tietokoneiden, television ja puhelinten läheisyyteen, jolloin vältytään pitkiltä johdoilta talon sisällä.

Valokuitu tuodaan ulkoseinälle asennettavaan kuitupäätekoteloon ja seinän läpi loivasti, noin 45 asteen kulmassa taloon sisälle. Kiinteistön omistaja voi suunnitella sisääntulon paikan ja tehdä halutessaan valmiin läpivientireiän kuidulle.

Kuidun läpivientiin riittää yleensä 10 mm halkaisijaltaan oleva reikä. Reiän sijainnista ja koosta kannattaa aina keskustella asentajan kanssa etukäteen. Kuitukaapelia ei voi taittaa jyrkästi, joten reitti täytyy olla hyvin suunniteltu.

Kun kuitu on lopullisesti kytketty ja toimivuus testattu, voidaan kaivannot peittää ja kaapeli suojata näkyvältä osaltaan, jos tarpeellista. Seinään tullut läpivientireikä tiivistetään sopivalla materiaalilla; mineraalivillalla, tiivistemassalla, polyuretaanilla, tai mikä parhaiten paikkaan sopii.

Vaihtoehtoisesti valokuitukaapeli voidaan tuoda suoraan sisälle olemassa olevan suojaputken kautta sokkelin alta, mikäli sellainen on rakennukseen jo asennettu.

Päätekotelo

Talon seinälle tulevan kuidun päättämiseen tarkoitettu kuitupäätekotelo on kooltaan seuraava: leveys 14 cm, korkeus 15,5 cm ja syvyys 4 cm.

Asiakas vastaa itse omasta sisäverkosta ja sen mahdollisesta kantaman jatkamisesta esim pihapiirin muihin rakennuksiin.

Huomioitava ehdottomasti! Aktiivilaitteessa oleviin keltaisiin välikuituihin ei saa itse koskea!

Kairan kuitu facebookissa

Kairan Kuitu Logo Suomen Seutuverkot jäsen Lounea palvelinkumppani Yhteistyökumppani Pudas-kone Yhteistyökumppani Sähkö-Matic Yhteistyökumppani Sähkö-Artpe Yhteistyökumppani Maaseuturahasto Yhteistyökumppani ELY Keskus